Sunday, March 2, 2014

ZAMANSIZLAR



zamansizlar 1






İnsanlar bazen aydın’lanır bazen aydınlan’ır, yani öğrenir, bilir veya ışık alır saçar, farkında olur. Bazen de ay dın lan ır, dın dın öter. Her iki aydınlıktan da yoktur onlarda. Aydın lan mamış lardır lar lar. Aydın’laşmış veya aydınlanmış insanlardan oluşan gruplara aydınlanmış kitle, halk deniyor olsa gerek.






Kitle’selleşmiş aydınlar da var var. Aydın kişiler bir araya geliyor, panpa oluyorlar, kitle oluyorlar, kitle selleşiyorlar. Sel gibi kitle onlar. Kitlenin içine girip kitlesel leş enler de var ama. Leş aydınlar lar onlar. Aydın insanlar farkında olurmuş, bilirmiş onlar.  Her şey neden oluyor da oluyor nasıl oluyor da oluyor lar biliyor lar mış onlar.






Sonra kitle kültürü diyorlar. Firenkçesi mass culture. Kitle kültürü, popüler kültür işte, kitlesel’leşmiş kültür. Herkesin bildiği kitaplar, filmler, giysiler, şunlar ve bunlar lar. Kitlesel olarak artıyor. Tüketime hizmet ediyor bu kültür. Bir de okuyan bilen insanların kitleselleşmesi de varmış.






Bir de zamansızlar var. Zaman sızlar. Zaman sızlıyor sızım sızım. Hayır bu değil panpa. Zaman’sızlar. Zamanı olmayanlar. Zamanım yok şekerim, toplantım var, zamanım yok uyumaya, zamanım yok, hiçbir şeye yetişemiyorum.






Zamansız’lar var bir de. Zaman şeysinden, kavramından, olayından, olgusundan kurtulanlar. Zaman yok ki. Yarın yok ki. Gece gündüz yarın öbür gün, zamanım yok, değil ki. Bu da bir algı işte. Nasıl ter salgılıyoruz, koku salgılıyoruz, zamanı da algılıyoruz. Her şey algıyla ilgili. Algı’nın vergi’si yok ki. Al gı ver gi. Algı’nın gı’sı, vergi’nin gi’si.






Zamansız olunabilir. Zamansız yaşanabilir. Zamansız düşünüp zamansız davranabiliriz. Zamanın baskısından kurtul malı. Hayat ve zaman tek bir parça olarak düşünülmeli meli. O zaman zamanı rahat rahat zamansız yaşarız. Tabii ki zaman zaman. Bazen dar zaman olur. O zaman da zamanın olmadığını zamanın bir gün genleşeceğini anımsarız sarız rahat larız.


No comments:

Post a Comment