Saturday, March 8, 2014

Türgök-Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı









turgok turkiye gorme ozurluler kitapligi 1
Sevgili Defne vasıtasıyla tanıdığımız Türgök bu ülkede güzel şeyler yapanları gösteren, umut veren örneklerden. Defne blogunda çok güzel anlatmış nasıl ortaya çıktığını ve kimlerin bu güzel fikri hayata geçirdiğini. 









Aşağıdaki kısa bilgiyi ise sitelerinden aldım:









"Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, yurdumuzda yaşayan görme özürlüler ile yurt dışında yaşayıp da Türkçe bilen görme özürlülerin, yazılı kaynaklara erişimini sağlamak üzere 2004 yılında İzmir’de kurulmuştur.

Görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığıdır. Kitaplık hizmeti alan  görmeyenler bu vasıta ile kendi kitaplıklarını da  oluşturmaktadır.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, Türkiye’nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika,Almanya’ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermektedir.

Hizmet ulaştırdığı  görme özürlü üye sayısı 3300 kişidir.





Üyelerine sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS, KPSS, SBS, açıköğretim  (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri  hazırlamaktadır. Ayrıca aylık yayın organları olan; ilköğretim 1. kademe öğrencileri için “Yavru Balarısı” (Braille Kabartma)dergisi 2. kademe öğrencileri için “Balarısı” (Braille Kabartma) dergisi, lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında “Arkadaş” dergisi hazırlanarak ücretsiz olarak kargo ile adreslerine gönderilmektedir.




Tüm bu hizmetler, sayıları 300’ü aşan gönüllü destekçi ve bizlere kuruluşumuzdan itibaren destek olan sponsorlarımız sayesinde üretilmektedir.




Amaç görmeyen kişilerin Türkçe okur yazarlık oranını arttırmak, eğitim ve kültürlerine katkıda bulabilmek ve bu amaçla yaşam kalitelerini yükseltmektir.




Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı bugüne değin gerek farklı proje ve tanıtım faaliyetleri ile gerek medyada da yer alarak bilinirlik oranını her geçen gün arttırmaktadır. Buna bağlı olarak üye sayısı da artmaktadır.




Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın ana hedefi gelişmiş ülkelerde bulunan görme özürlüler kitaplıkların düzeyine ulaşarak, görme özürlülerin yazılı kaynaklardan yararlanma sorununa köklü çözümler getirmek, onların eğitimine ve kültürel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmaktır."





Türgök'ün yeni bir projesi var: Ödünç Kabartma Kitapİlköğretimde okuyan 7-14 yaş TÜRGÖK üyesi çocukların, parmaklarıyla kitap okuma zevkini tatmaları amacıyla kurulmuş bir kütüphane. Türkiye’den ve dünyadan klasikler ile günümüzün sevilen çocuk edebiyatı yazınları kabartma kitap hâline getirilip, çocukların evlerine ücretsiz yollanıyor. Kitap yollanırken beraberinde pulu da oluyor. Böylece kitabı okuyan kişi, daha sonra bu pulu zarfa yapıştırıp ücretsiz olarak kitabı kütüphaneye iade edebiliyor. Yani kütüphane hizmetini evinde almış oluyor. Normal bir kitabın kabartma kitap hâline gelmesi oldukça zahmetli ve maliyetli. Gönüllüler sayesinde kabartma hâline getirilen kitapların basım aşamasında işin maddi yönü devreye giriyor. Bunun için de “Adına” veya “Anısına” kitap bastırtabiliyorsunuz. Yani bastırtmak istediğiniz kitabın maliyeti hesaplanıyor. Bu kitabı hayatta olmayan bir yakınınız adına ya da varolan bir dostunuz için maliyetini karşılayarak bastırtıyorsunuz.  Sizin ve adına bastırdığınız kişinin ismi kitapları okuyan çocuklara gidiyor. Siz de değer verdiğiniz kişinin ismini bu şekilde kalıcı hâle getirmiş oluyorsunuz.


Çok anlamlı ve çok özel bir hediye değil mi?






















No comments:

Post a Comment