Saturday, April 5, 2014

PATLICANLI PİZZA





Arkadaşlarım ziyaretime geliyorlarsa, onların damak zevkine uygun yiyecekler yapmaya çalışırım. Kimi et sever, kimi peynir, kimi sarımsak, kimisi de acı... Daha yazsam liste uzar gider. Uzun lafın kısası  Bir Bahar Yemeği'nde birlikte olduk ve İtalyan lezzeti sucuklu sosisli yaptığım pizzayı sebze sevenlere göre uyarladım. Pizzanın üzerine ızgarada nar gibi pişirdiğim patlıcanları yerleştirdim. Sonuç mu??? İnanın harika oldu. Sucuklu sosisli pizzaya bayılanlar bile patlıcanlı pizzayı çok sevdiler. Eğer sebze tercih eden arkadaşlarınız varsa bugün de değişiklik olsun ve pizzayı mutlaka patlıcanlı deneyin.!!!










Burada tepsinin yarısını sucuklu sosisli, yarısını da ızgara patlıcanlı. 


İkisi birarada.









Tarif esas olarak daha önce yayınladığım sucuklu sosisli pizzanın benzeri şeklinde.


Ölçüler aynı (standart fırın tepsisi için), sadece üzerindeki malzemeleri sucuk ve sosis yerine kemer patlıcanı kullanılıyor.

MALZEMELER


Hamuru İçin:



  • 1/4 lt. su ve süt karışımı (yarısı süt yarısı su)


  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya


  • 1 tatlı kaşığı toz şeker


  • 1 tatlı kaşığı un


  • 25 gr. margarin veya tereyağ


  • 1.5 yemek kaşığı zeytinyağ


  • 1 yemek kaşığı yoğurt


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 325 gr. un

Sosu İçin:



  • 1/2 su bardağı zeytinyağı


  • 1 orta boy soğan (küçük doğranmış)


  • 3-4 diş sarımsak (küçük doğranmış)


  • 2 orta boy domates (küçük doğranmış)


  • 2 yemek kaşığı hazır domates salçası


  • 2 yemek kaşığı ketçap


  • 1 çay kaşığı fesleğen


  • 2-3 tatlı kaşığı kekik


  • 1-2 çay kaşığı karabiber


  • 1-2 çay kaşığı tuz



Üst Malzemeleri



  • 8 adet kemer patlıcan


  • 3 çay kaşığı tuz


  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 150 gr. dil peyniri (rendelenmiş)


  • 200 - 250 gr. tost kaşar peyniri (rendelenmiş)

YAPILIŞI


Sos Yapılışı




  1. Soğan ve sarımsaklar yağda sotelenir.


  2. Domatesler eklenir, sotelenir. Domates salçası bir kaç taşım kaynadıktan sonra ketçap ve baharatlar eklenir. 2-3 dk daha kaynatıldıktan sonra sos ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 



Pizzanın Yapılışı




  1. Büyükçe bir bardağa ılıtılmış 1/4 lt. su ve süt karışımı koyulur.


  2. 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1,5 tatlı kaşığı toz maya karışıma karıştırılır. Bardağın ağzı küçük bir tabakla kapatılıp mayalanması için bir kenara bırakılır. 5-8 dk sonra karışım iyice köpüklenir.


  3. Derince bir kapta önce köpüklenen karışımı, sonra erimiş tereyağ veya margarin, zeytinyağ, yoğurt ve tuz eklenir, karıştırılır. Üzerine 325 gr. un yavaş yavaş elenerek yumuşak bir hamur meydana getirilir ve hamurun üzeri iyice düzelinceye kadar yoğurulur.


  4. Hamurun üzeri kapatılır ılık bir yerde mayalanıp kabarana kadar beklenir.


  5. Hamur mayalanırken patlıcanları soymadan ince halka halinde doğrayın. Üzerine biraz tuz serpip 10-15 dk. bekletin. Bol suyla yıkadıktan sonra süzün, hatta beyaz havlu kağıt ile fazla suyunu da alın. Fırça ile üzerlerine şok az zeytinyağı sürüp tost makinasında ızgara yapın.  


  6. Pizza yapılacak fırın tepsisi margarin veya tereyağ ile yağlanır, üzerine hazırlanan bu hamur elle bastırılarak yerleştirilir. 


  7. Üzerine soğumuş sos dökülür. Üzerine ızgara patlıcan halkaları eliniz ile ikiye katlayıp biraz dik şekil verilerek yerleştirilir. 


  8. Hamur kabarınca 180 C derecede ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirilir. Yaklaşık 15 dk. sonra rendelenen peynirler üzerine dökülür. Peynirler kızarınca (6-7 dk.) fırından alınır ve servis yapılır. 




















No comments:

Post a Comment